Res till Gotland med barnen - Wisby Strand - Congress & Event

Res till Gotland med barnen

Gotland är en ö även för de minsta i familjen. Här finns ett brett utbud av aktiviteter, museer och evenemang, året runt. Givetvis så händer det extra mycket spännande på sommaren, men även höst, vinter och vår har mycket att erbjuda.

Visby, varierat utbud året runt
Passa på att besöka Länsmuseet på Gotland, Fornsalen. Här kan man följa Gotlands spännande historia. Från vikingarnas färder och medeltidens storhetstid till dagens moderna samhälle. Här finns medeltida rustningar, skelett och uppgrävda silverskatter. Fenomenalen är en påtaglig utställning om teknik och naturvetenskap, där du själv kan vara aktiv och gå på upptäcktsfärd. Gotlands läns hemslöjdförening i Langska huset bjuder på barnaktiviteter under vår och höst exempelvis barnslöjd, täljarskola, tovning, tygtryck och knivtillverkning.

I Tallunden i södra Visby finns en stor lekplats som är uppbyggd som Visbys ringmur. Lite mer centralt ligger Almedalen där det finns lekplats, boulebana och schackplan.
Biblioteken på Gotland anordnar massa olika barnaktiviteter, bla sagostunder och teater under höst, vinter och vår.

Kultur för barn
Även ute i naturen finns det aktiviteter för barn. Gotland är full av kultur och historia. Gör en utflykt och besök någon av öns många skeppssättningar - spännande bronsåldersgravar. Den största finns i Gnisvärd norr om Tofta. Eller varför inte springa i en Trojaborg, en slags förhistorisk labyrint. Sådana hittar Du ovanför Norderstrands camping i Visby och intill kyrkan i Fröjel på sydvästra Gotland. I Fårösund finns ett friluftsmuseum där man får se hur gotlänningarna bodde och levde under 16-, 17, och 1800-talet. Är man på väg till Hoburgen, Gotlands sydspets, för att hälsa på Hoburgsgubben så bör man stanna till vid Stenmuseet i Kettelviken där man själv får prova på att hugga i sandsten.
På mittöstra Gotland ligger öns äldsta krukmakeri, Etelhems krukmakeri. Under sommaren kan man själv få pröva på att dreja sig en kruka för att sedan få den bränd i den stora ugnen.

Lek och äventyr
På Seriegården i Lummelunda finns en stor samling av skulpterade serie- och sagofigurer placerade i en stor park. Inte långt därifrån ligger Lummelundagrottan som är ett exempel på underjordens vackra värld. Stalagmiter och stalaktiter i olika former och storlekar.
Minigolfbanor finns bland annat på Norderstrands Minigolfbana i norra Visby, vid Kneippbyn söder om Visby och vid Smågårde i Tofta. Banorna är endast öppna under sommarsäsong. I Stenkyrka på norra Gotland finns Stenkyrka Fotbollsgolf som är en blandning mellan golf, fotboll och minigolf. Utanför sommarsäsongen bör man beställa tid.
I Valleviken i Rute kan man prova havskajak och paddla genom Gotlands enda skärgård.
För de lite större barnen finns Äventyrsbanan på Snäck. Banan består av ett antal olika sammanlänkade aktiviteter på 8-10 meters höjd.

Russ och andra djur
På Gotland finns flertalet stall och hästgårdar som erbjuder ridläger, ridskolor och enskilda ridturer. De flesta har verksamhet året runt, men det är alltid bra att ringa innan. På mittöstra delen av ön hittar man bl.a. Stall Dalhem som har hästar av många raser och storlekar. På Gervide Gård i Sjonhem finns Gotlands enda russmuseum. Här kan man även få se en av världens största hästar! Lite närmare Visby ligger Stall Traume där man anordnar ridturer med ledare. Här finns både ponnyer och ridhästar.
På södra delen av ön finns Sibbjens Gård i Vamlingbo, Gannarve Gård i Fröjel samt Hallvide Islandshästgård i Silte. På fårgårdarna Skymnings i Fleringe och Kälder i Havdhem kan man komma i närkontakt med lamm, hästar och kaniner. Även på Ihre Gård i Hangvar kan man titta på djur och rida på ponnyer.
Om man är intresserad av hur bin lever så skall man besöka Gotland Bi & Present i Västergarn på västra Gotland.

Gamla bilar och tåg
På Gotland finns två bilmuseer som håller öppet under sommaren. Visby Bilmuseum ligger strax norr om Visby. Här finns bilar från 1904-1964. Vid Gotlands Veteranbilsmuseum söder om Visby finns även go-cart och trampbilar för de minsta besökarna. I Dalhem på mellersta ön finns en museijärnväg, Gotlands Tåget. Man löser biljett och åker i de gamla tågvagnarna fram till hållplatsen vid den stora eken.
Under sommaren kan man åka på sightseeingtur med små minitåg i Visby. Ett bra sätt att se staden på om man inte har lust att gå. Ett tåg avgår från Österport och två från inre hamnen.

Vikingatid och medeltid
I Vikingabyn i Tofta får man veta allt om de fornnordiska sjö-krigarna. I den tidstrogna byn kan man till exempel testa yxkastning och smide. Medeltidsveckan inträffar vecka 32 varje år och är en festival i medeltidens tecken där alla kan delta. Under veckan bjuds massor av aktiviteter och evenemang. Staden vimlar av medeltidsklädda människor och första dagen intar den danske kungen Waldemar Atterdag Visby stad.
På Kapitelhusgården i Visby kan man pröva på medeltida hantverk under sommaren. Här kan man själv få gjuta sin egen tennknapp, göra en skinnpung eller titta på pilbågsskytte. Under året arrangeras en rad olika evenemang som är lämpade för barn. Under hösten arrangeras Wisbydagen då Visby öppnar upp och erbjuder en rad gratis arrangemang. Fri entré till museerna, tävlingar och gratis stadsvandringar är bara några exempel.
På hösten firas Halloween på Fornsalen. Ett hårresande evenemang som brukar locka många deltagare. I december firar man gammaldags jul på Fornsalen och gör julgransprydnader med förebilder från förra sekelskiftet. Runt nyåret arrangerar Gotlandståget i Dalhem ett tomtetåg för alla barn. På skärtorsdagen varje år tågar en lång påskparad genom Visbys gator. Här får alla vara med. Kravet är att man måste vara utklädd till påskkärring eller påskgubbe. Alla utklädda belönas med ett påskägg. Flera år har paraden hamnat i Guinness rekordbok! På Fornsalen har man under påsken häxnatt och på Naturmuseet har man påskverkstad.

Runt om på ön arrangeras olika midsommarfiranden. I Visby så klär man stång, dansar och sjunger på Paviljongsplan intill Botaniska trädgården. Cirkus Brazil Jack besöker Gotland varje sommar och ger föreställningar på flera orter runt om på ön.

Artikeln tillhandahållen av Gotlands Turistförening

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2012-03-27   Ansvarig: Helena Eriksson
NT Management AB | Strandv 4 | SE-621 55 Visby, Sweden | Ph: +46 498 651100 | Fax: +46 498 651110 | E-mail: