Särskolans Rikskonferens - Wisby Strand - Congress & Event

Särskolans Rikskonferens 21-22 april 2009

Lärarrum för möten, debatt och utveckling

”Man ska få nya idéer i sin verksamhet med sig hem”, säger Jan-Erik Eriksson, tidigare särskolechef på Gotlands kommun men numera rektor och pensionär på halvtid. Jan-Erik var boksluts- och konferenssansvarig på Särskolans Rikskonferens i Visby i år.


Särskolans Rikskonferens är en årligt återkommande mötesplats för fortbildning, debatt och erfarenhetsutbyte för skolledare och specialpedagoger, men är också en informationskanal för skolmyndigheter och skolpolitiker. Specialpedagogiska skolmyndigheten och Skolverket var på plats liksom representanter från Skoldepartement och opposition.

”Oturligt nog råkade vår konferens hamna i den rådande ekonomiska problematiken och vissa kommuner hade resestopp. Trots målet att få 700 mötesdeltagare fick vi ändå 560 betalande hitresta gäster. Vi kompletterade då med egna gäster från kommunen”, berättar Jan-Erik.

Effektivt och lyckat samarbete 

”Vi har haft ett fantastiskt gott samarbete under hela resan.” Det säger Margareta Sjöstrand, samordnare på rikskonferensen.  ”Vi har hela tiden känt oss välkomna att vända oss till Wisby Strand så fort det har varit något, stort som smått.  Allting har fungerat väldigt bra”, säger hon.Under konferensens första kväll genomfördes en Come-together-kväll.  ”Eftersom Gotland ligger där det ligger anlände ena hälften av konferensdeltagarna på dagen och den andra hälften på natten till första dagens konferens. Därför ville vi prova en slags mingelkväll, för att underlätta registrering och öppna för utställarna att få en bonuskväll. Wisby Strand mötte denna önskan mycket fint.

Vi lyckades registrera nästan hälften av konferensdeltagarna redan på kvällen innan och slapp den långa kön den första konferensdagen. Hälften av besökarna kände sig redan hemma i lokalerna och på så vis var också utställarna redo på morgonen, eftersom de fått kvällen att finjustera och förbereda sig på”, berättar Margareta.

Rikskonferensen gav också ut en konferenstidning som man kunde få med sig hem. Den innehöll reklam från utställare men även information om Gotland och om kommande rikskonferenser.

Lärare och rektorer guidade
Margareta har stor erfarenhet av att genomföra konferenser på andra platser och är mycket nöjd med samarbetet med Wisby Strand.

”Wisby Strand har genomgående varit mycket flexibla. Bland annat fick vi möjlighet att nyttja vår egen personal av lärare och rektorer. Det gjorde att vi kunde pressa omkostnaderna till viss del. Vårt folk var klädda i likadana skjortor och fungerade som guider från hotellen ner till konferenshallen och fortsatte sen som värdar under konferensdagarna. Nina på Wisby Strand introducerade och bidrog till ett mycket gott samarbete."

Snubblande nära extraordinärt

Genomgående har konferensen i Visby fått väldigt höga poäng från mötesdeltagarna. ”Bara läget med närheten till havet får ju massor av pluspoäng. Föreläsningarna, bemötandet och upplägget, ja allt runt omkring, har fått mycket höga betyg”, fortsätter Margareta.  Flera mötesdeltagare skriver att det är det bästa de har varit på. ­

”Wisby Strand är en alldelens fantastisk konferensanläggning och vi är ju mycket nöjda”, säger Jan-Erik. ”Vad som också är slående med Wisby Strands konferensanläggning är ljudtekniken som får enormt höga betyg. Där måste man ge Wisby Strand en jätteeloge. Mitt personliga betyg är snubblande nära extraordinärt”, avslutar Margareta.

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2010-04-01   Ansvarig: Sara Hullegard
NT Management AB | Strandv 4 | SE-621 55 Visby, Sweden | Ph: +46 498 651100 | Fax: +46 498 651110 | E-mail: